Jocurile de comunicare sunt activități care îmbunătățesc capacitatea membrilor echipei de a face schimb de informații. Poate fi vorba despre:
- activități de comunicare pentru echipe;
- activități de team building de comunicare;
- exerciții de comunicare pentru echipe;
- activități de îmbunătățire a abilităților de comunicare la locul de muncă.
În acest articol explicăm ce sunt jocurile de comunicare și îți spunem care sunt cele mai cunoscute jocuri de comunicare pe care le poți juca cu echipa ta în cursul unui teambuilding.
Ce sunt jocurile de comunicare?
Jocurile de comunicare sunt activități care întăresc abilitățile de comunicare ale membrilor echipei. Poate fi vorba despre ascultare, interpretare, limbajul corpului. Scopul acestor jocuri este acela de a preveni neînțelegerile dintre membrii echipei și de a-i ajuta să interacționeze/colaboreze mai bine.
Jocuri de comunicare: idei pentru teambuilding
Desen spate în spate
Este nevoie de un număr par de persoane, fiecare trebuie să aibă o pereche, cei doi stând spate în spate. Pot folosi un pix, o hârtie sau o tablă. O persoană este vorbitorul, cealaltă este ascultătorul. Timp de 5-10 minute vorbitorul descrie o imagine geometrică dintr-un set pregătit. Ascultătorul va încerca să deseneze imaginea în baza a ceea ce spune vorbitorul. Interesant este că după această fază se discută dacă instrucțiunile au fost clare și cum se pot îmbunătăți interacțiunile în activitatea profesională. Persoana care a realizat desenul trebuie de asemenea să spună dacă explicațiile primite au fost corecte și ce ar fi făcut ea diferit față de vorbitor.
Naufragiați pe insulă
Participanții se împart în 2 echipe, fiecare de 5-10 persoane. Apoi cineva citește un scenariu care descrie un naufragiu pe o insulă pustie. Naufragiații descoperă diferite obiecte care sunt aduse de valuri pe țărm. Participanților li se dă o listă de 20 de articole și trebuie să păstreze doar 5 pentru fiecare echipă. Trebuie să decidă care sunt obiectele pe care le păstrează și să explice apoide ce. Acest joc îi ajută pe membrii echipei să exerseze abilitățile de comunicare, dar duce și la îmbunătățirea cooperării și a lucrului în echipă.
Zen la numărare
Pentru acest exercițiu, echipa trebuie să stea într-un cerc, membrii fiind orientați cu fața spre interior. În nici o ordine anume, participanții sunt rugați să înceapă să numere de la 1 la 10, sau chiar mai mult dacă echipa este mai mare. Fiecare membru trebuie să spună un singur număr. Dacă cineva vorbește și nu este atent, sau repetă din greșeală un număr, jocul se reia. Acest exercițiu încurajează participanții să se asculte unii pe alții cu atenție.
Adevăr și minciună
Este un joc ce se joacă cel mai bine cu mai multe persoane. Fiecare persoană trebuie să vină cu 3 informații reale și o minciună despre ea însăși. Minciuna trebuie să fie plauzibilă. Cineva citește lista cu voce tare, iar restul echipei este lăsată să ghicească ce afirmații sunt adevărate și care este afirmația mincinoasă. Acest joc ajută la îmbunătățirea comunicării și la cunoașterea membrilor echipei. De asemenea, jocul oferă persoanelor introvertite să vorbească mai ușor despre ei, să comunice lucruri pe care ceilalți nu le cunosc.
Nodul uman
Pentru acest joc este nevoie de 8-20 de persoane. Participanții trebuie să stea în cerc, astfel încât să fie umăr la umăr. Toți participanții trebuie să prindă mâna persoanei aflată în față. Grupurile trebuie să-și dea seama apoi cum să desfacă nodul de brațe, într-o anumită perioadă de timp, fără a-și elibera mâinile.
Spune-o cu sentiment
Acesta este un joc de comunicare care pune accent pe inteligența emoțională. În cadrul fiecărei runde, fiecare participant primește o frază și o emoție, ambele alese întâmplător. Participantul trebuie să citească fraza în stilul emoției menționate, iar coechipierii trebuie să ghicească despre ce emoție este vorba. Jocul poate deveni foarte amuzant atunci când este vorba de emoții complexe, cum ar fi: „senzația de disperare pe care o simți când ești blocat într-o ședință cu un șef enervant”, sau „dezorientat ca atunci când nu știi pe unde să ieși de la metrou.”
Telefonul
Telefonul este un joc de comunicare foarte popular, care se poate juca într-un teambuilding și nu numai. Un jucător șoptește o frază jucătorului cel mai apropiat. Acesta spune fraza celui de lângă el și se merge așa până la sfârșit. Ultimul jucător spune fraza cu voce tare, iar primul jucător spune care este fraza de la care s-a plecat. Jocul pune accent pe comunicarea clară și pe o ascultare atentă.
Douăzeci de întrebări
20 de întrebări este o activitate de comunicare. Un participant alege o frază sau un concept. Alți jucători trebuie să ghicească fraza sau conceptul, punând nu mai mult de 20 de întrebări. Pentru că există această limită a numărului de întrebări, este necesar ca jucătorii să pună întrebări inteligente și să fie atenți pentru a restrânge opțiunile. Liderii pot acorda fiecărei întrebări valoarea unui punct, iar jucătorii care își dau seama mai rapid despre ce este vorba pot câștiga mai multe puncte. Această activitate îi învață pe coechipieri să adune eficient informații și îi poate ajuta atunci când lucrează în echipă la un proiect.
Cum îți poți îmbunătăți comunicarea la locul de muncă
Iată câteva sfaturi pentru a-ți îmbunătăți comunicarea la locul de muncă:
- nu trece cu vederea mesajele non-verbale pe care le trimiți. Atunci când comunicarea verbală transmite un mesaj iar comunicarea non-verbală transmite un altul, riscăm să creăm confuzie.
- ascultă activ: comunicarea este un proces bidirecțional. Este important să știi când trebuie să comunici și când este necesar să asculți.
- o bună comunicare nu se învață, se practică.
- creează un mediu de lucru pozitiv: este important într-o echipă ca ideile și creativitatea să fie exprimate liber. Lucrul într-un mediu toxic nu este recomandat.
Orice teambuilding trebuie să includă activități adaptate obiectivelor agreate pentru a deveni un eveniment memorabil.